ΜΑΘΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ – Aaron Siskind

4 Posted by - 13/02/2017 - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

cover photo : Arte Di Tre 

Όσο περισσότερο μελετώ την τέχνη γενικότερα και την φωτογραφία ειδικότερα, τους εμπνευστές και τα έργα τους, ανακαλύπτω ότι γίνομαι καλύτερη όχι μόνο εγώ η ίδια ως εν δυνάμει καλλιτέχνιδα, αλλά και ως άνθρωπος. Όσο ωριμάζω, τόσο τα νοήματα αναμεταφράζονται μέσα μου και μου φανερώνονται σε διαφορετικές διαστάσεις που ξεφεύγουν από τα όρια της πιο «κυριολεκτικής» εφαρμογής τους.

Όταν πλέον αποφασίσαμε να εισάγουμε στον κόσμο της φωτογραφίας νέους ενδιαφερομένους και να κάνουμε τα σεμινάρια φωτογραφίας στο στούντιο, είχαμε σαν πρωταρχικό στόχο, να μεταδώσουμε μια γνώση που, πέρα από την πρακτική εφαρμογή της διδάσκουσας πληροφορίας, θα τους εμπνεύσει και θα τους καθοδηγήσει να βρουν ένα νέο νόημα και μια καινούργια αλήθεια στην ζωή τους.

Κι αυτό αφορά, θα τολμούσα να πω, όλους μας κι όχι απαραίτητα μόνο αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν εκτενέστερα με την φωτογραφία. Κάπου εκεί μου ήρθε η ιδέα να βγουν αυτές οι σκέψεις και εκτός αίθουσας και να συναντήσουν κι άλλα ανήσυχα πνεύματα που μπορεί να μην μοιραζόμαστε την αγάπη για την φωτογραφία, αλλά θα μας αφορά η αναζήτηση της ουσιώδης ευτυχίας, της αληθινής αγάπης κι ενός βαθύτερου νοήματος. 

Σε αυτό το ποστ, θα παραφράσω τα λόγια του Aaron Siskind και πώς αυτά ερμνηνεύονται από μένα. Πριν το κάνω όμως να σας πω δυο λόγια για τον εν λόγω φωτογράφο.

Χαρακτηριστικό κομμάτι της δουλειάς του Siskind υιοθετεί το στυλ του αφηρημένου εξπρεσσιονισμού στην Νέα Υόρκη του ’50 και του ’60. Αφηρημένες εικόνες θεμάτων οικείων σε σφιχτά κάδρα που σε αναγκάζουν να πλησιάσεις τόσο κοντά ώστε να μην έχεις επιλογή παρά να τα κοιτάξεις κι όχι απλά να τα δεις, να τα αντιληφθείς και με άλλες αισθήσεις πέραν της προφανέστατης για την περίπτωση…

Obj. No. 73.68.32 Minor White (American, 1908–1976) Reflections, 1960 silver print 12”H x 9”W 30.48 cm x 22.86 cm Image must be credited with the following collection and photo credit lines: Virginia Museum of Fine Arts, Richmond. Adolph D. and Wilkins C. Williams Fund Digital photo: Travis Fullerton © Virginia Museum of Fine Arts

Reflections, 1960, Aaron Siskind

«If you look very intensely and slowly, things will happen that you never dreamed of before…» Σε ελεύθερη δικιά μου μετάφραση, «αν κοιταξείς επίμονα και αβίαστα, θα συμβούν πράγματα που ούτε καν τα έχεις ποτέ ονειρευτεί…»

Έτσι είναι. Όποιος ασχολείται με την φωτογραφία μαθαίνει να κοιτάζει πραγματικά, να ανακαλύπτει τον κόσμο ξανά, να επαναπροσδιορίζει την έννοια του ομορφιάς και την αλήθειας που μέχρι τώρα ήξερε.Τα κάδρα που θα κάνει είναι τα αποτελέσματα αυτών των ανακαλύψεων στους άλλους. Η αλήθεια δεν είναι μία και η ομορφιά δεν έχει ένα πρόσωπο. Και πρέπει να το θες πραγματικά και να ψάχνεις ακούραστα για να σου αποκαλυφθούν σιγά σιγά όλα. Να τα αναζητήσεις σαν κρυμμένους θησαυρούς.  Ένας προχειρα σοβατισμένος, παλιός και μουχλιασμέμος τοίχος γίνεται ένα απόκοσμο χειμερινό τοπίο του οποίου ο ομορφιά ταξιδεύει και προκαλεί δέος όσο και να το κοιτάς… Κι αν δεν το βλέπεις, είναι γιατί δεν είσαι έτοιμος ακόμα…

DSC_3911nologo

Ας το μεταφέρουμε στην ζωή μας αυτό. Πόσες φορές έχουμε ακούσει την έκφραση «μην κρίνεις από την εμφάνιση»; Πόσες φορές έχουμε συνειδητοποιήσει ότι περνάει μια ολόκληρη ζωή και δεν γνωρίζουμε πραγματικά τον άθρωπο που έχουμε δίπλα μας τόσα χρόνια; Πόσες συζητήσεις έχουν γίνει για το ανούσιο κυνήγι της πλασματικής πρόσκαιρης ευτυχίας; Η απάντηση είναι φυσικά άπειρες φορές. Είναι θέματα διαχρονικά αλλά ιδίως στην εποχή μας πιο επίκαιρα από ποτέ. 

Η απάντηση είναι φυσικά να κοιτάξεις τον άλλον δίπλα σου. Από κοντά. Από πολύ κοντά. Από μέσα. Να πλησιάσεις τόσο που θα καταλάβεις την υφή του, την μυρωδιά του, την άλλη διάστασή του, την ξεχωριστή ομορφιά του που φανερώνεται μόνο στην ανιδιοτέλεια της ανοιχτομάτας αληθινής αγάπης να αγκαλιάσει εξίσου την ασχήμια του. Να μην αφήσεις μια ζωή να περάσει μην γνωρίζοντας άλλο από αυτό που βλέπουν τα μάτια σου.

Εξάλλου αν δεν πιστεύεις εμένα ή τον Aaron, θα ξέρεις ότι το είπε και ο πολυαγαπημένος μικρός πρίγκηπας του Antoine St Exupery… «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία τα μάτια δεν την βλέπουν». Κι ένας πρίγκηπας δεν θα έλεγε ποτέ ανακρίβειες ή ψέμματα…

prigipas

Είναι λογικό να μην ξέρουμε πώς να το κάνουμε κι εγχειρίδια δεν υπάρχουν. Ο μόνος δρόμος είναι να μην φοβηθείς, να ρισκάρεις, να αφεθείς, να θέλεις, να επιμένεις, να είσαι ειλικρινής, να απαρνηθείς την «ασφάλεια» του ψηφιακού μέσου, να αγαπάς. Αγάπησε τον μουχλιασμένο παλιο τοίχο, δες τον από κοντά και άστον να σε ανταμείψει. Εγγυημένα, «θα συμβούν πράγματα που ούτε καν τα είχες ποτέ ονειρευτεί…»

 

No comments